Imagine fructe si legume

Ce este densitatea calorica?

Densitatea calorica reprezinta raportul dintre numarul de calorii al unui aliment si greutatea sa. Pe site-ul nostru, densitatea calorica este afisata sub forma numar de calorii per gram. In functie de cate calorii per gram contine alimentul, densitatea calorica este clasificata in urmatoarele categorii: 

  • Foarte mica → 0 - 0.7
  • Mica → 0.71 - 1.5
  • Medie → 1.51 - 2
  • Mare → 2.1 - 3
  • Foarte mare → peste 3

Ce inseamna acest raport? Ei bine, daca consumi regulat alimente cu densitate calorica mica, vei manca mai mult si vei slabi. Fructele si legumele au o densitate calorica scazuta, iar grasimile, carnea bogata in grasimi si mai ales mancarurile procesate industrial au o densitate calorica ridicata.

Un bun exemplu sunt struguri vs stafide. Stafidele, dupa cum poate deja sti, sunt struguri dezhidratati. Strugurii au un aport caloric de 70 kCal pentru 100g, iar stafidele au 299 kCal pentru 100 de grame.

Daca vrei sa consumi 200 de calorii ar trebui sa mananci 65 de grame de stafide, dar daca alegi strugurii poti manca 300 de grame. Asta arata ca poti manca o cantitate mult mai mare de aliment cu densitate calorica mica decat cu densitate calorica mare ceea ce te face sa te simti mai satul, iar stomacul va fi mai plin o perioada mai lunga de timp.

 

Ce factori influenteaza densitatea calorica?

Continutul de apa si fibre din alimente le face pe acestea sa aiba o densitate calorica mai mica. Un alt factor care influenteaza densitatea calorica a alimentelor consumate la o masa, este si modul de gatire. Un exemplu bun il reprezinta modul cum consumi cartofii: 100 de grame de cartofi pot oferi organismului: 87 kCal fierti vs 319 kCal prajiti

Ideea este sa incerci sa consumi cat mai multe alimente cu densitate calorica mica, iar din cele cu densitate calorica mare si foarte mare, o cantitate cat mai mica. Exista si cateva diete care au la baza densitatea calorica a alimentelor precum Dieta Pritkin creata de Robert Pritkin si Dieta Volumetrica creata de Barbara Rolls. Nu este necesar sa ti o dieta specifica, dar doar informandu-te asupra alimentelor ce le consumi si luand in considerare densitatea calorica, poti manca mai mult si totusi sa pierzi din greutate.

 

Schimbari mici in dieta ta

Vezi mai jos niste exemple de mici schimbari alimentare care pot fi facute in viata de zi cu zi si care pot face o diferenta considerabila in silueta ta:

 

Densitatea calorica si Eat & Track

Pe site-ul EatNTrack, afisam densitatea calorica in pagina de detaliu a fiecarui aliment. Pe langa asta, in jurnalul sau in planul tau alimentar, afisam un sumar al densitatii calorice pentru fiecare masa. Daca la o masa densitatea calorica e mare, inseamna ca ai consumat multe calorii intr-o cantitate redusa de mancare si e posibil sa nu te fi saturat sau senzatia de satietate sa nu dureze prea mult si sa te faca sa mananci din nou, intr-un timp scurt. 

Un mod simplu de a reduce densitatea calorica este sa adaugi fructe si cat mai multe legume la fiecare masa sau sa scazi continutul de zahar si grasimi consumate. Fa alegeri inteligente si poti scadea numarul zilnic de calorii consumand aceeasi cantitate de mancare si te vei simti la fel de satul.

 

Sper ca informatiile iti sunt de ajutor si ai inca un instrument care te poate ajuta in lupta ta cu kilogramele in plus. Daca ti-a placut articolul, apasa te rog butonul de mai jos si spune-le si prietenilor tai cum Eat & Track te ajuta sa faci alegeri mai bune in alimentatia ta.