jurnal.jpg

Este important sa stii ce mananci. Este important daca vrei sa cresti in masa musculara, este important daca vrei sa slabesti, este important daca vrei sa te mentii. De obicei caloriile in plus nu vin neaparat de la mesele principale ale zilei ci de la "gustarile" din timpul zilei: alunele sau migdalele de la lucru, portiile de popcorn sau nachos de la film, berea sau vinul de dupa munca, samd.

Iata mai jos 5 motive pentru care tinerea unui jurnal alimentar te poate ajuta:

Te ajuta sa stii ce mananci

A sti ce mananci este unul dintre cele mai subestimate aspecte ale unui jurnal alimentar. Probabil crezi ca stii ce mananci in fiecare zi. Poate chiar crezi ca aproximezi corect numarul de calorii ce l-ai consumat. Adevarul este ca majoritatea dintre noi mananca mai mult de 3 mese in fiecare zi si caloriile "extra" probabil vin din aceste gustari. In special daca incerci sa slabesti, este important sa tii evidenta acestor calorii.

knowwhatyoueat.jpg
slabeste.jpg
Te ajuta sa slabesti

Pentru ca stii exact ce ai mancat si poti corela asta cu greutatea. Nu e nevoie sa te cantaresti in fiecare zi, dar e indicat cel putin o data pe saptamana, de preferat luni dimineata. Astfel poti corela greutatea (in plus sau in minus) cu dieta de saptamana trecuta. Analizand ce s-a intamplat, poti stabili unde ai gresit si poti alege alternative mai sanatoase.

Iti arata ce trebuie sa mananci

Fie ca nu consumi destule legume sau ca sari peste pranz un pic cam des, sau nu mananci destule proteine, sau poate consumi prea multi carbohidrati, jurnalul alimentar serveste ca dovada la tot ce consumi sau nu consumi. Stiind ca esti deficitar in anumite grupuri de alimente este important si te ajuta sa planifici dieta mult mai bine si mai informat.

Stiind ca ce vei manca va fi inregistrat in jurnalul tau, te face sa te gandesti de 2 ori daca sa mananci sau nu. Iti atrage atentia la obiceiuri alimentare care nu te ajuta sau la alimente pe care le-ai consumat fara sa realizezi. De exemplu, sari des peste mese si apoi mananci tot pe ce pui mana.

cesamananci.jpg
Iti dubleaza sansele de reusita

Poate suna prea bine ca sa fie adevarat, dar studiile au demonstrat o modalitate de a dubla sansele de succes pentru a pierde in greutate: tine un jurnal alimentar. Daca suna familiar este pentru ca jurnalul alimentar este componenta cheie a aplicatiei Eat & Track.

Conform unui studiu publicat de Kaiser Permanente’s Center for Health Research, 1700 de adulti supraponderali au urmat o dieta sanatoasa si o serie de activitati fizice pe o perioada de 6 luni si au fost sfatuiti sa noteze zilnic ce si cate calorii au consumat. La sfarsitul studiului media de pierdere in greutate a fost de 6 kilograme, de ajuns cat sa aiba un impact semnificativ asupra sanatatii.

Dar cea mai importanta descoperire a fost ca, cu cat au tinut mai mult jurnalul alimentar cu atat au slabit mai mult. Cei care nu au tinut nici o inregistrare despre ce au mancat, au pierdut in jur de 4 kilograme iar cei care au tinut un jurnal alimentar 5 sau multe zile pe saptamana au pierdut in jur de 9 kilograme. Dublu decat cei care nu au tinut nici un jurnal.

Te ajuta sa ceri ajutor specializat

Data viitoare cand vizitezi un nutritionist sau un antrenor, arata-i jurnalul tau alimentar. Nutritionistul poate sa vada ce ai mancat si sa-ti dea sugestii. De exemplu, daca incerci sa reduci colesterolul, un nutritionist poate sa-ti arate mancarurile pe care le-ai consumat si care au un continut ridicat de colesterol, sau ce alimente sa nu mai mananci cand ai colesterolul marit. Astfel vei sti ca pe viitor sa reduci sau sa scoti din dieta ta astfel de alimente. Tinand in jurnal alimentele consumate impreuna cu continutul lor caloric poti identifica nutrienti, vitamine si minerale care lipsesc din dieta ta zilnica. Toate aceaste informatii te ajuta sa fi pe calea cea buna pentru a pierde din greutate si pentru o sanatate mai buna.

gethelp.jpg
success.jpg
3 reguli pentru a tine un jurnal alimentar

Sunt 3 reguli pentru urmarirea cu succes a consumului de alimente: prima regula este sa inregistram tot ce mancam si bem in fiecare zi. A doua regula este sa notam cantitatile specifice fiecarui element pentru a sti cat de mult am consumat. A treia regula este de a face mici modificari odata ce am adunat datele. Mici modificari pot duce la rezultate mari. Pur si simplu trecerea de la suc normal la apa minerala, plata sau chiar suc dietetic reduce drastic numarul de calorii dintr-o zi si poate duce la o pierdere in greutate in timp.

 

Ca si concluzie

Un jurnal alimentar ajuta la constientizarea alimentelor si lichidelor pe care le consumam in fiecare zi. Multi oameni mananca in mod inconstient, fie ca sunt la lucru si mananca un pumn de alune sau acasa pe canapea uitandu-se la televizor impreuna cu bautura favorita.

E greu sa ne dam seama de cantitatea de calorii consumate pana cand acestea sunt documentate si astfel pot fi revizuite si analizate. Un jurnal alimentar pune aceste date in fata noastra iar noi putem vedea informatiile nutritionale din aceste alimente cum ar fi cate grame de proteine, lipide, glucide si totalul de calorii pe care le consumam in fiecare zi. Aceste date sunt grozave, mai ales pentru un incepator, pentru a vedea modul in care cantitatea totala de calorii consumate se compara cu numarul de calorii pe care corpul le arde in fiecare zi. Acest lucru este esential pentru orice program de pierdere in greutate.

Schimarea obiceiurilor poate fi coplesitoare si ne poate face sa fim frustrati si sa avem o senzatie de lipsa. Asta ne face in timp sa renuntam si revenim la vechile obiceiuri. De accea efectuarea de mici schimbari in fiecare saptamana este cea mai buna modalitate de a reusi si a face alegeri alimentare mai sanatoase, care dureaza.